Drivkraft
Utbildning
Litteratur
Kontakt

Lövskogskistan

 

Utbildningsföretag och bokförlag med humanistiskt perspektiv

Snöflingorna
Boken Snöflingorna från Novaja Semlja valdes i maj månad år 1999 till månadens bok av Barnens Polarbibliotek vid Norrbottens länsbibliotek. 
I samarbete med Umeå Musikskola presenterar Ögonblicksteatern Snöflingorna från Novaja Semlja under spelperioden mars-november år 2000. Till Cay Nyqvists specialkomponerade musik spelar Åsa Berglund cello, medan Karin Larson berättar historien om Snöflingorna från Novaja Semlja. 

För mer information och bokning av pjäsen, var vänlig kontakta Ögonblicksteatern på telefon 090-14 00 14. 

*

Snöflingorna från Novaja Semlja är en symbolisk och existentiell berättelse för både barn och vuxna. Den vill inspirera till ett fritt tänkande kring livet och döden. Förutom som sagobok kan den användas vid temaarbete kring livsfrågor i förskolan och grundskolans alla årskurser, liksom vid borgerlig och kyrklig konfirmationsundervisning. 

*

"Snöflingorna från Novaja Semlja handlar om familjen Snöflinga ovanför Novaja Semlja, som lever och leker med andra snöflingor. Snöflingorna ger sig iväg och faller vid 65:te breddgraden. De dalar ner och smälter till vatten på olika ställen. En flinga följer med en fågel tillbaka till Novaja Semlja och smälter i havet. Den skenbart enkla handlingen innehåller mycket som lämpar sig som underlag för samtal: vänskap, familjegemenskap som splittras, död, det eviga kretsloppet. Därtill kan de konkreta geografiska detaljerna fascinera: namnen, breddgraderna, vattnet. Språket är enkelt. Lyriska inslag, som de allittererande ordföljderna eller det återkommande Och snön föll, passar väl med det talspråkliga. Själva berättelsen är skriven i dåtid, men nutidstempo i början och i slutet vill visa på en kontinuitet. Bokens yttre är tilltalande både i vad formatet beträffar och den enkla och vackra färgsättningen." 

Yvonne Hoffman, författare, fil.mag 

1."...en poetisk prosaberättelse där livcykeln för de olika familjemedlemmarna i familjen Snöflinga skildras. Språket är vackert och poetiskt med en läsrytm som flyter lätt. De sparsmakade illustrationerna består genomgående av blå fält och vita eller blåa snöflingor. Det är en annorlunda saga som kan inspirera till tankar kring livet och döden." 

2."...Texten är dröjande, meditativ och mycket åskådlig med målande adjektiv och suggestiva, korta meningar. Bilderna, ibland bara av blå färgfält, bidrar till den suggestiva stämningen, vilken påminner om Irmelin Sandman Lilius små bilderböcker fast tekniken är annorlunda." 

Utdrag ur bibliotekstjänsts recensioner; 1. Marianne Petrén Hållö, 2. Birgitta Carlquist. 

"Min pappa Claes fantiserade ihop sagan om familjen Snöflinga när jag var barn. När han berättade upplevde jag en mängd olika känslor, både glädje och värme men också sorg och saknad. Den fick mig att fundera över livet, tillvaron och döden. Den har berikat mitt liv." 

Den nuvarande versionen är gjord av Agneta Berglund, fritt efter Claes berättelse. 

Birgitta Wallin 
Drivkraft 

Snöflingorna från Novaja Semlja

Text av Agneta Berglund. Grafisk form & illustrationer av Kameleont Design, Anni Axelsson. 32 sidor. Från 5 år och uppåt. 

Pris: 50:- 

Betalning sker via bifogat inbetalningskort eller faktura. Frakt tillkommer. 

Välkommen med din beställning, via e-mail, telefon eller fax!

Birgitta Wallin Drivkraft Axtorpsvägen 50, 903 39 Umeå
Tel/fax: 090-17 88 40 Mobiltel: 070-342 90 81
drivkraft@umea.com

[Drivkraft] [Utbildning] [Litteratur] [Kontakt] [Lövskogskistan]